Citlivá dětská duše: Jak pomoci dítěti, které se necítí šťastné?

on

|

views

and

comments

Málo se usmívá, nemluví nebo je snad agresivní či dokonce se nějakým způsobem sebepoškozuje? V dnešním neustále uspěchaném světě jsou děti a teenageři vystaveni mnoha tlakům, které mohou negativně ovlivňovat jejich duševní stav. Je jen a pouze na rodičích, aby porozuměli dětským potřebám a rozklíčovali příznaky, které mohou signalizovat psychické potíže.

Ze začátku může jít o pasivitu nebo snahu se izolovat, mohou se ale objevovat též násilné reakce. Mezi další psychické potíže dospívajících patří úzkosti, panické ataky, různé druhy fobií a rovněž poruchy příjmu potravy či závislosti na hrách, alkoholu nebo drogách. Veškeré tyto známky musí vést k jednoznačnému rozhodnutí vyhledat odbornou pomoc.

Nejen v Praze

Během dospívání procházejí děti zásadní proměnou, fyzickou i psychickou. V pubertě je pak těžké odhadnout, zda se jedná o rebelii nebo vážné potíže, přesto by rodiče neměli podceňovat zejména intenzivní úzkostné stavy, nadměrný strach a panické záchvaty. Současně nejsou běžné časté nebo nenadálé výbuchy hněvu či nevysvětlitelná frustrace.

Při odmítání jídla, při záchvatech přejídání nebo při výrazných změnách stravovacích návyků je pak na místě vyhledat psychoterapeutickou pomoc. To samozřejmě platí i pro deprese či sebepoškozování, kdy je dostupné specializované pracoviště nejen v Praze, ale také v rámci dětského psychologa Brno.

Na nic nečekat!

Doufat, že se stav zlepší časem, po prázdninách nebo příští rok až…? Tudy cesta rozhodně nevede, dlouhodobý smutek nebo uzavírání do sebe může vést k prohloubení depresivních stavů, které mohou skončit katastrofou. To samé platí pro jakýkoli druh sebepoškozování, kdy je nutné vyhledat psychologickou pomoc okamžitě.

Termín schůzky je možné sjednat na klinice Adicare telefonicky nebo online pomocí formuláře. Vždy platí, že čím dříve se začne s léčbou, tím rychleji a lépe lze obtíže překonat. Při prvotní konzultaci se hledá spouštěč problémů a stanovuje se diagnóza spolu s terapeutickým plánem, který zahrnuje sezení, ale též logopedický trénink, svalová nebo dechová cvičení.

Práce s emocemi i řešení rodinných vztahů

Léčba je na prvním místě, ale úspěch závisí na podpoře rodiny. To je důvod, proč se někdy do terapeutických sezení zapojují i rodiče nebo další členové rodiny. Odborné rady jsou potřeba při zvládání emocí a učení vzájemné komunikace, ale i při poruchách příjmu potravy, kdy je třeba součinnost celého okolí. Právě rodiče mohou pomoci při celkové změně životního stylu dospívajícího syna nebo dcery, rozhodně nepomohou psychofarmaka, která se předepisují jen ve velmi vážných případech a pouze na určitou dobu, aby se minimalizovala rizika spojená s jejich užíváním.

Share this
Tags

Must-read

Angličtina jako druhý mateřský jazyk

Svět se zrychluje a globalizuje. Své o tom vědí všichni, kteří se museli v rámci pracovních povinností naučit cizí jazyk nebo se v touze poznávat cizí...

Když léky nechutnají aneb jak na průjem u těch nejmenších

Noční můra každého rodiče – vašemu dítku není dobře. Dostanou-li děti průjem či začnou zvracet, je u nich dostavující se následná slabost rozhodně mnohem...

Kameny podle zvěrokruhu: dávná tradice ožívá

Zvěrokruh, zvířetník nebo zodiak je myšlený pás ±8° na nebeské sféře, který se táhne symetricky podél ekliptiky. Od polohy Slunce na zvěrokruhu v konkrétní datum...
spot_img

Recent articles

More like this